12 steg för att förbättra din SEO – driv organisk trafik

Vad är SEO? 

SEO, eller sökmotoroptimering, är en serie tekniker och strategier som används för att förbättra din webbplats synlighet organiskt. Genom att använda SEO kan du ranka högre i sökmotorernas resultat, attrahera organisk trafik och öka din digitala närvaro.  

Det finns tre olika områden inom SEO som alla spelar roll för din webbplats sökmotorvänlighet: teknisk SEO, on-page SEO och off-page SEO. 

12 steg för att lyckas med SEO 

Gör en konkurrentanalys och nyckelordsanalys: Börja med att identifiera relevanta nyckelord som din målgrupp söker efter. På så sätt kan du göra content som matchar din målgrupps sökintentioner. Analysera också konkurrenternas SEO-strategier för att få reda på vad de gör som fungerar eller inte fungerar.  

On-page SEO – optimera din webbplats 

On-page SEO avser alla åtgärder som kan göras direkt på din webbplats. Sökmotorerna läser av hemsidor för att avgöra hur pass relevanta och sökmotorvänliga de är. För att Google ska kunna bedöma om ditt innehåll är relevant behöver du optimera din webbplats efter Googles kriterier. 

 • Optimera sidtitlar och metabeskrivningar: Sidtitlar och metabeskrivningar är kritiska för att sökmotorerna ska förstå vad din sida handlar om. Använd relevanta nyckelord och se till att både sidtiteln och metabeskrivningen är lockande och informativa. 
 • Strukturerade rubriker: Använd H1, H2 och H3-rubriker för att organisera och strukturera ditt innehåll. Detta inte bara underlättar för sökmotorerna att förstå din sidas hierarki utan ger också en bättre läsupplevelse för besökarna. 
 • Kvalitativt innehåll: Skapa högkvalitativt, relevant och engagerande innehåll som tilltalar din målgrupp. Inkludera nyckelord naturligt och undvik överoptimisering, fokusera istället på att erbjuda värdefullt innehåll. 
 • Bygg kvalitativa interna länkar: Använd interna länkar för att skapa en tydlig hierarki på din webbplats och leda besökare till annat relevant innehåll. Detta hjälper också sökmotorerna att indexera din webbplats effektivare. 
 • Bildoptimering: Optimering av bilder är avgörande för både användarupplevelsen och sökmotorvänligheten. Använd alt-texter med relevanta nyckelord för att beskriva dina bilder och förbättra tillgängligheten. 

Off-page SEO – bygg din externa auktoritet 

Off-page SEO involverar strategier som implementeras utanför din webbplats för att stärka dess synlighet och auktoritet på nätet. Här är några avgörande åtgärder: 

 • Skapa högkvalitativa länkar: Bygg starka och relevanta länkar från trovärdiga externa källor till din webbplats. En stark länkprofil ökar din webbplats auktoritet och påverkar sökresultaten positivt. 
 • Innehållsdelning: Engagera dig i skapandet och delandet av högkvalitativt innehåll som lockar naturliga länkar från andra webbplatser. Sociala medier spelar också en viktig roll för att öka din webbplats synlighet. 
 • Lokal SEO: Om du har en lokal närvaro, se till att du är optimerad för lokala sökningar genom att skapa och uppdatera din Google My Business-profil. 

Teknisk SEO – stärk grunden för din webbplats 

Teknisk SEO fokuserar på att optimera den underliggande tekniska strukturen och prestandan för din webbplats. Regelbunden teknisk granskning och uppdatering är avgörande för att hålla din webbplats optimerad och konkurrenskraftig i de senaste sökmotoralgoritmerna och tekniktrenderna. 

 • Optimering av sidhastighet: Säkerställ att din webbplats laddar snabbt, vilket förbättrar både användarupplevelsen och din position i sökresultaten. 
 • Korrekt HTML-struktur: Använd rätt HTML-taggar för att strukturera din webbplats korrekt och göra den mer sökmotorvänlig. Använd schema markup för att göra det enklare för sökmotorer att förstå och visa din webbplatsinformation. 
 • Effektiv användning av robots.txt och XML-sitemap: Skapa och underhåll en korrekt robots.txt-fil och XML-sitemap för att underlätta för sökmotorer att indexera din webbplats. 
 • Responsiv design: Se till att din webbplats är responsiv och fungerar bra på alla enheter, inklusive mobiltelefoner och surfplattor. 

SEO är en pågående process. Håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och algoritmändringarna för att behålla din konkurrenskraft. Använd verktyg som Google Analytics och Google Search Console för att övervaka och analysera din SEO-prestanda. Hos Rocket Revenue har vi expertisen och verktygen för att hjälpa dig dominera sökresultaten och driva organisk trafik genom SEO. Kontakta oss idag för att börja din resa mot en starkare digital närvaro och högre synlighet på sökmotorer som Google.

Läs även